HOUSE of LÅ Design, hantverk & produktion

Skötsel & fakta

Merinoexperten:

MERINOULL – EN OUTSTANDING NATURPRODUKT

Merinoull är en ren naturprodukt med fantastiska egenskaper. Allt fler har börjat upptäcka merinoullens kvaliteter och har därför bytt ut sina gamla syntetplagg som underställ och mellanlager mot merinoullskläder. Här kan du läsa om merinoullen  och varför plagg av ulll på många sätt är överlägsna plagg i andra material.

Isolerar och värmer!

Merinofåret har en fin, krusig och mycket mjuk ull. Den krusiga strukturen binder mycket luft och ger därför mycket god värmeisolering. Det skapas luftrum mellan textilen och huden vilket gör att värmen inte leds bort. Ju mer finkrullig ullfibern är, desto bättre isolering ger den.

Merinoullen värmer när det är kallt och andas när det är varmt. På så sätt ser den till att du alltid har en jämn temperatur! Det här gör också att merinoullsskläder fungerar lika bra på sommaren som på vintern.

Transporterar bort fukt!

När vi är aktiva börjar vi svettas och fukthalten ökar. När fuktigheten blir högre innanför ullplagget än utanför transporteras fukten genom ullen till utsidan utan att själv suga åt sig nämnvärt. På så sätt hålls huden torr. Till skillnad från andra textila material värmer merinoull även när den är fuktig. Ull kan absorbera fukt upp till 30 % av sin egen vikt utan att kännas fuktiga. Detta kan jämföras med andra material som suger upp fukt när vi svettas och då förlorar sin isolerande förmåga och gör oss kalla istället för varma.

Luktar inte!
Merinoull är självrenande och luktar inte illa! Kreatinet som finns i ullen bryter naturligt ner illaluktande bakterier från huden. Fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket hämmar bakterietillväxt och därmed dålig lukt. Merinoplagg renas av att vädras i friska luften.

Kliar inte!
Tack vare att merinoullen är så fin och tunn, blir plaggen mjuka och behagliga och kliar inte mot kroppen.

Miljövänligt!

Merinoull är en ren naturprodukt och en förnyelsebar råvara. Det kommer alltid ny ull efter varje klippning. Mycket arbete bedrivs för att minimera den miljöpåverkan som ullproduktion ger upphov till. Idag försöker man undvika överbetning för att bevara växtligheten och skadeinsekter bekämpas med manuella och bilogiska metoder. Merinoull är i jämförelse med andra textiler helt klart ett miljövänligt material!

Hållbart!
Merinoullen är ett slitstarkt och hållbart material som klarar av hårda strapatser utan att gå sönder. Kläder i merinoull är kända för att hålla länge och inte tappa formen. En tröja i merinoull är en investering som du kommer att kunna använda länge!

Lättskött!
Tack varje merinoullens självrenande förmåga, behöver kläderna inte tvättas så ofta som andra textilplagg. Du kan vara aktiv i flera dagar utan att merinoplaggen behöver tvättas. Istället för att ta med dig fyra underställ i syntet på resan kan du nöja dig med ett enda i merinoull.  Det är positivt både för dig, din ekonomi och miljön.

SKÖTSELRÅD
Häng o vädra, även inomhus, om du spillt något – skölj bort med kallt vatten på en gång, torka bort vattnet med en trasa! Behöver du tvätta plagget – använd skonsamt tvättmedel som inte innehåller enzymer eller blekmedel, t.ex. Grymmes Tvättsåpa för fintvätt – Ull/Silke eller SKONA Fintvättmedel – ”För ömtåliga material som ull och silke”. Använd tvättmaskinens ULL-program 30° – dra lite i plagget i fuktigt tillstånd – torka plagget liggandes (om du inte vill att den ska hänga ut sig).

woolmark_logo

WOOLMARK

Woolmark är det mest erkända varumärket inom textil och konfektion, som används för att särskilja produkter tillverkade av ren ny ull. Det garanterar hög kvalitet av naturliga ullprodukter – deras kvalitet är noggrant testade och garanterade av AWI (Australian Wool Innovation).

Australian Wool Innovation främjar ull över hela världen genom att inleda forskning- och utveckling samt organisera reklam- och marknadsföringskampanjer och fastställa kvalitetsnormer för 100% ull och blandningar av ull.

Kontrollera alltid vid köp av ullprodukter att de har Woolmark märket, vilket innebär att produkten är av bästa kvalitet och garanterar att den innehåller 100% ren ny ull.

Vårat Merinoull kommer ifrån ett Woolmark-Licensierat företag i England.

Vill du veta mer om Merinoull och Woolmark – kan du läsa mer här.>>